вівторок, 29 грудня 2020 р.

Цікаві факти про Різдво. А ви знали?!

 


Різдво чудове свято сім’ї, любові та надії. Воно овіяне духом загадковості, містерії і традицій. Це насправді казковий і радісний період, що супроводжується урочистими гуляннями, жартами, колядками, щедрівками та веселими костюмованими виставами – вертепами. Ми пропонуємо вам декілька цікавих фактів про це величне свято, яких ви, можливо, не знали…

1.Різдво на Русі почали святкувати в Х столітті.

2.Один із найдавніших українських звичаїв — Вертеп. Перший вертеп з живими свійськими тваринами влаштував святий Франциск Асизький 1224 року. Історія вертепу в Україні бере свій початок, як мінімум, з XVII століття.

3.Прикрашання ялинки насправді символ не Нового року, а Різдва. Вічнозелена рослина з давніх часів уособлювала вічне життя та відродження. А у християнській релігії її називали деревом Ісуса. Змішання новорічних та різдвяних традицій сталося у 30-ті роки ХХ ст. Через антирелігійну пропаганду в СРСР у 20-ті роки заборонили святкувати Різдво. Однак у 1935 році у Кремлі до Нового року влаштували дитячій ранок, де прикрасили зелену красуню. До того часу більшість людей забули, що зірка на верхівці – не просто для краси. Це символ Віфлеємської зірки.  

 4.Ялинкова куля – насправді стилізоване райське яблуко. Раніше ялинки прикрашали саме цим фруктом по аналогії з райським деревом. Потім до яблук почали додавати пряники та печиво. Гілки не витримували такої ваги, тож замість яблук вигадали скляні прикраси. Перша ялинкова куля з’явилася в Саксонії у XVI ст.

 5.Цікаво, що три східних царя (волхви) Валтасар, Гаспар і Мельхіор, які прийшли до Ісуса також б у л и в ч е н и м и - астрономами. Відомі й ті цінні подарунки, що вони принесли малому Месії: золото, ладан і смирну. Золото підносили царям. Ладан – коштовну ароматичну смолу особливого дерева у давні часи підносили в знак благоговіння. Смирною, цінним благовонним маслом у той час змащували померлих. Тож волхви принесли Христу золото як Царю, ладан як Богу, смирну як Людині. Ці дари збереглися й до сьогодні. Вони знаходяться на святій горі Афон в монастирі святого Павла.

 6.Багато астрономів намагалися дізнатися, чим насправді була Віфлеємська зірка. Спалаха наднової бути не могло – наша галактика занадто стара. Є декілька гіпотез, які пояснюють біблійське небесне явище. Одна з них припускає, що це була комета, інакше, як вона могла йти небом й вести за собою волхвів. Інша гіпотеза говорить, що в день народження Христа Меркурій підійшов ближче до Землі і відбив від себе світло одразу кількох інших планет, які вишикувалися в небі якось по-особливому (якщо їх з’єднати лініями, вийде два накладених один на одного трикутника – зірка Давида), – і Меркурій «засяяв» яскравіше.

7.Політ Санта-Клауса небом на санях вперше описав американський письменник Вашингтон Ірвінг 1819 року. 

8.За традицією, на Святвечір мало бути 12 пісних страв: кутя, вар, горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби. Після вечері, яка тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви не прибирали зі столу, а залишали для духів, які будуть сідати за Святу вечерю вдруге. Для них також ставили склянку води та чистий рушник.



Немає коментарів:

Дописати коментар